Lugn, trygg och
säker behandling

Behandlingar:

Undersökning

En fullständig undersökning av tänder bör alla vuxna göra minst en gång per år, detta är viktigt för att på ett tidigt stadium upptäcka och behandla sjukdomar på tänderna och i munhålan. Det är också då som man kan grundlägga de förebyggande vanor som gör att man kraftigt minskar behovet av tandvård på lång sikt.

Vad är det som ingår i en undersökning?

 • Genomgång om patientens sjukdomshistoria, det är viktig information som kan vara avgörande i en diagnosställningstagandet (t.ex. mediciner, kostvanor, rökning mm).
 • Röntgenundersökning, dvs bilder på samtliga tänder, där tittar man på karies och benfästet kring tändernas rötter.
 • Uppdatering av föregående tandvård, man skriver in antal tänder, lagningar osv
 • Klinisk undersökning då man inspekterar tandköttet, tungan, kinder, klinisk karies undersökning, förenklad parodontal undersökning dvs mätning av benstöd runt tandrötter, tandstenbildningen, beläggningar och missfärgningar
 • Diagnos genomgång tillsammans med patienten
 • Borttagning av tandsten i underkäkens front på 5 min brukar ingå i undersökningen beroende på dess mängd
 • Eventuellt kostnadsförslag på fortsatt behandling, tips och råd på egenvård

Lagning

En lagning kan behövas när du har ett hål i en tand som är orsakat av karies, eller om du har en gammal lagning som har gått sönder.

Så går det till att laga en tand

 • Först undersöker, och vid behov röntgar, tandläkaren tänderna.
 • Om du vill får du bedövning innan behandlingen .
 • För att få bort all karies behöver tandläkaren ofta borra.
 • Därefter gör tandläkaren rent och fyller igen hålet.
 • Det vanligaste fyllnadsmaterialet är en slags plast som kallas komposit.
 • Fyllningen härdar och blir hård genom att tandläkaren lyser på den med ett speciellt ljus.
 • Ibland kan också guld eller porslin användas som fyllning.
 • Sedan putsas fyllningen så att den känns blank och slät. Det är också noga att fyllningen passar in i bettet och att den inte känns för hög. Du ska kunna bita ihop som vanligt.
 • Om inte din tandläkare sagt något annat, kan du äta som vanligt efter en timme. Det kan isa i en nylagad tand. Det är inte ovanligt och det går så gott som alltid över. Om du skulle ha känningar i tanden en tid efter lagningen, kontakta oss så hjälper vi dig.

 


Rotfyllning

Om en tands nerv är skadat kan det leda till infektion.
Nerven skadas oftast av ett djupt hål eller lagning. Det kan leda till att det bildas bakterier som leder till en bakterieinfektion i tandens rotkanal. Det är infektionen som gör att du får tandvärk.
Kroppens eget försvar kommer inte åt bakterierna, därför måste tanden göras ren och rotfyllas. Det kan även finnas andra anledningar till att en tand behöver rotfyllas, till exempel vid kraftig tandpressning.
Efter en lyckad rotbehandling med rotfyllning kan tanden fungera som vanligt igen.

Protetik
Patienter med skadade eller förlorade tänder som behöver repareras eller ersättas med konstgjorda tänder. Vi gör fasta proteser, som kan vara en krona eller bro som cementeras fast på de egna tänderna. Vi gör också avtagbara proteser som patienten själv kan ta ut eller sätta in i munnen. Vi ersätter även förlorade tänder med implantat

Implantat

Om en eller flera tänder saknas kan dessa ofta ersättas med ett eller flera tandimplantat. Vi arbetar endast med kända implantattillverkare som Straumann, Nobel och Astra. Implantatet skruvas ned i käkbenet under en rutinmässig operation. När implantatet har läkt in kan sedan en krona kopplas till implantatet. Det finns tillfällen när implantatbehandling behöver föregås av benförbättrande åtgärder. Ofta kan benförbättring ske i samband med själva implantatoperationen men ibland krävs separata operationer. Tandimplantat har mycket god prognos men måste hållas rena. 


Parodontit/Tandlossning
Behandlingen går ut på att avlägsna de bakteriebeläggningar som finns, få bort de fördjupade tandköttsfickorna och förebygga en ny infektion. Vid en vanlig undersökning mäter tandläkaren eller tandhygienisten fickorna runt tänderna för att se hur djupa de är, och testar om de lätt börjar blöda. En frisk tandköttsficka brukar inte vara djupare än tre till fyra millimeter och ska inte blöda. Med hjälp av röntgenbilder kan tandläkaren också se hur tandens fäste i käkbenet runt tanden ser ut.
Ju tidigare sjukdomen upptäcks, desto enklare blir behandlingen. Du kan få behandling mot tandlossning även när sjukdomen pågått länge. Då kan behandlingen bli omfattande och kostsam och kräva specialistvård.
Den del av tandfästet som redan har förstörts av sjukdomen kan oftast inte återskapas, men behandlingen kan förhindra att mer av tandfästet förstörs.

 

Estetisk behandling
Airflow används för att skonsamt, med hjälp av salt, polera bort missfärgningar.
Vi utför tandblekningar på kliniken med Philips zoom lampa samt olika typer av hemmablekning. Man bör ha gjort en undersökning högst 6 månader före. Porslinsfasader görs för att jämna till bettet, dölja missfärgningar eller få ett snyggare leende. All sådan behandling är kosmetisk och planeras noggrant med patienten. Estetisk behandling är momsbelagd och ingen ersättning från försäkringskassan gäller.

 

Barntandvård
Vi behandlar även barnpatienter om resten av familjen är listad hos oss. Barntandvården är fri upp till 23 år. Vi kallar våra barnpatienter minst en gång om året för undersökningar och förebyggande tandvård. Vi tycker att man med goda vanor och regelbundna besök sår ett framtida frö för bra munhälsa.

Tandvårdsrädda
Vi har mångårig erfarenhet och referenser av tandvårdsrädda. Hos oss får du alltid lugn och trygg behandling enligt dina villkor. Mottagningen är liten, tyst och mysig med gott om tid för varje enskild patient. Vi har modern utrustning som kan göra all behandling helt smärtfri. Det finns även möjlighet till medicinsk och psykologisk behandling av tandvårdsrädda. Det enda du behöver göra är att ta ett första steg och boka ett möte.